Serviciile de rent a car din Romania au inceput sa ia amploare cu adevarat dupa anul 2004. Companii romanesti de prestigiu din domeniul inchirierilor auto si-au inceput ori consolidat activitatea intre 2004 si 2008, pana au resimtit si ele primele efecte ale crizei economice.

In toti acesti ani, companiile de rent a car au facut mari eforturi pentru a rezista pe o piata foarte dificila, indeosebi ca sectorul rent a car mai ales presupune unele investitii serioase si permanente, multe dintre ele fiind facute prin intermediul liniilor de creditare.

Cu toate aceste probleme generate de catre recesiune, aceste companii, beneficiind de un management autoritar si competent, au reusit, pana si pe fondul scaderii dramatice a cererilor de inchirieri auto dar si al presiunii facute pentru oferte pentru inchiriere tot mai ieftine dar si mai bogate, au rezistat si au sperat chiar la cresterea cifrei lor de afaceri.

Toate aceste firme aproape ca au reusit imposibilul, foarte multe dintre ele prezentand oferte de inchirieri auto in toate orasele mai importante ale tarii, avand astfel o acoperire teritoriala nationala. Majoritatea lor la inceput oferind inchirieri auto prin Bucuresti, Timisoara, Cluj sau Iasi. Remarcabil este faptul ca, pana azi, parcul auto a crescut vizibil, ofertele de inchirieri de masini fiind extrem de diversificate si, acum putem spune, si pentru toate portofelele.

An de an, firmele romanesti de rent a car au plusat: intr-un catalog de oferta lor se pot gasi masini de inchiriat precum: Nissan X-Trail, Dacia Duster, Opel Insignia, Opel Zafira, Fiat Panda, Golf, Volkswagen Tiguan, Skoda Octavia Tour II si foarte multe alte exemplare de succes. Cele mai multe firme de inchiriere de masini, printre diverse alte argumente, au folosit in deciziile lor pentru ofertarile speciale de inchiriere precum si la cele referitoare la dezvoltarea parcului auto, acele chestionare privind satisfactia clientilor – mijloace moderne bine adoptate si bine aplicate si de managementul acestor firme.

Toate acestea ne trimit cu gandul ca economia noastra are sanse de progres, mai ales in arealul serviciilor turistice, dar dupa ce vor exista si mult visatele sosele. Acest domeniu, al inchirierilor auto, fie ca vorbim despre inchirieri auto cu sofer sau despre inchirierile fara sofer, trebuie sprijinit si el precum celelalte domenii economice, fie macar si numai prin aceea ca poseda un management competent, ce a reusit sa treaca cu succes atat criza cat si peste concurenta firmelor straine de inchirieri auto.

Ce se poate spune despre industria de rent-a-car romaneasca?